Кога е подходящият момент за извършване на резитба на рамбутанови дървета?

 Правилното време за подрязване на дърветата от рамбутан е след прибиране на реколтата или по време на сезона на активен растеж.
1. След прибиране на реколтата: След приключване на прибирането на плодовете от рамбутан, обикновено в края на сезона на плодовете, можете да извършите резитба. Отрежете издънки, които наскоро са дали плод, обратно до точка на нов, здрав растеж. Това ще стимулира растежа на нови издънки и ще подготви дървото за последващо производство на плодове.


2. Сезон на активен растеж: Рамбутановите дървета имат активен сезон на растеж, при който новите издънки и листа растат бързо. По това време, обикновено през пролетта или в началото на дъждовния сезон, можете да извършите поддържаща и оформяща резитба. Отрежете клони, които растат твърде близо един до друг, пресичат се един в друг или са мъртви.


Не забравяйте да обърнете внимание на метеорологичните условия, когато подрязвате. Избягвайте подрязването, когато дървото е подложено на стрес, като например когато времето е много горещо или много студено.


Винаги използвайте чисти и остри инструменти за подрязване, за да избегнете нараняване на дървото и също така се уверете, че подрязвате внимателно и режете само необходимите части.

Next Post Previous Post