Какво трябва да се направи след прибиране на плодове от рамбутан?

 След прибирането на плодове от рамбутан има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се грижите за дървото и да го подготвите за следващото производство на плодове:
1. Подрязване Подрязване: След прибиране на реколтата извършете подрязване на дървото рамбутан. Отрежете издънки, които наскоро са дали плод, обратно до точка на нов, здрав растеж. Това ще стимулира растежа на нови издънки и ще подготви дървото за последващо производство на плодове.


2. Торене: След прибиране на реколтата нанесете органичен тор или тор върху дървото рамбутан. Торът може да осигури допълнителни хранителни вещества, необходими за добър растеж и производство на плодове. Нанасяйте редовно тора според инструкциите на опаковката.


3. Поливане: Уверете се, че дървото рамбутан все още получава достатъчно поливане след прибиране на реколтата. Въпреки че плодовете са събрани, важно е да се поддържа влажността на почвата, за да се запази дървото здраво. Продължете да поливате редовно, особено през сухите сезони.


4. Грижа за почвата: Поддържайте района около дървото рамбутан чист, като почиствате плевелите и осигурявате слой органичен мулч. Това помага да се поддържа влажността на почвата, предотвратява растежа на плевели, които се конкурират с дървото, и осигурява допълнителни хранителни вещества, докато мулчът се разгражда.


5. Редовен мониторинг и грижи: Наблюдавайте редовно развитието на дървото рамбутан. Проверете за признаци на заболяване, нашествие от вредители или други проблеми. Ако има проблем, третирайте го незабавно с необходимите мерки, като например използване на безопасни инсектициди или фунгициди.


6. Подготовка за следващия сезон: След прибиране на реколтата, използвайте това време, за да планирате и подготвите дървото рамбутан за следващия сезон. Проверете почвените условия, проверете доставките на торове и планирайте необходимото подрязване и грижи, за да поддържате дърветата здрави и продуктивни.


Като предприемете стъпки за грижа след прибиране на реколтата, можете да помогнете за поддържането на здравето на вашето дърво рамбутан и да го подготвите за добро производство на плодове през следващия сезон.

Next Post Previous Post