Как да се грижим за плодовете на рамбутан, така че да произвеждат изобилни плодове

 За да се грижите за плодовете на рамбутан, така че да произвеждат изобилни плодове, ето няколко съвета, които можете да следвате:
1. Подрязване: Подрязвайте дървото рамбутан, за да образувате добра структура и отстранете непродуктивните клони. Подрязването също помага за добро осветление и циркулация на въздуха около дървото.


2. Торене: Осигурявайте органичен тор или оборски тор редовно, за да осигурите адекватно хранене на дървото рамбутан. Торовете могат да се прилагат на всеки 2-3 месеца, особено през сезона на активен растеж.


3. Поливане: Уверете се, че дървото рамбутан получава достатъчно поливане, особено през сухия сезон. Поддържайте влажността на почвата стабилна, но избягвайте прекомерното преовлажняване.


4. Защита от вредители и болести: Редовно проверявайте вашите рамбутанови дървета, за да предотвратите атаки от вредители и болести. Ако има признаци на нападение, незабавно предприемете необходимите действия, като например използване на безопасни инсектициди или фунгициди.


5. Опрашване: Рамбутанът е растение, което изисква кръстосано опрашване. За да осигурите тежки плодове, можете да засадите няколко дървета рамбутан в непосредствена близост, за да увеличите шансовете за опрашване.


6. Грижа за почвата: Поддържайте района около дървото рамбутан чист, като почиствате плевелите и осигурявате слой органичен мулч. Това помага да се поддържа влажността на почвата и предотвратява растежа на плевелите, които се конкурират с дървото.


7. Редовен мониторинг и грижи: Наблюдавайте редовно развитието на дървото рамбутан. Ако има проблеми като жълти листа или необичаен растеж, третирайте проблема незабавно.


Като се грижите добре за дърветата рамбутан и осигурявате подходящи грижи, можете да увеличите шансовете си да получите обилни плодове от рамбутан.

Next Post